Happy Chinese New Year 2008!

Category: Photos, Ramblings

Happy Chinese New Year to all my fellow Chinese friends with best regards “Gong Xi Fa Cai” may your life prosper with lots of money and a good health. Thanks for the oranges I got from the neighbor, suppliers and students; they are so sweet and so damn fresh… like it a lot. However, I came across with some oranges that look like people skin getting goosebumps all over it..ahakz quite scary but I managed to capture the moment before eating it with colleagues.


::Two oranges with close pores::


::Closer look at the undefined pores::

26 Jan

Renungan bersama

Category: Interesting

RENUNGAN:

1) Dari bujang-kahwin No 1 —- no.2 —– DLL..

2) Dari pakai moto kap — kancil-wira — Honda —- seterusnye.. .

3) Badminton —– Golf —-

4) Rumah sewa—- rumah murah —rumah teres — banglow…

5) Technician —-supervisor —– engineer — manager…

6) Tv 14′ — 21′ — 29′ —- Home theather…

7) Sg Danga — Tanjung Leman — Langkawi —- Hadnyai — Bangkok ..

8) Dalam semua segi kita mau kan perubahan kearah yang lebih baik dan
glamour…

9) mancing kat parit /longkang —- sungai — kolam (bayar punye)—-
laut dalam (sewa bot mewah)…… Kalong

TETAPI…

KITA JUGA LUPA….
SEMAKIN BANYAK KITA KECAPI KEJAYAAN, SEMAKIN HAMPIRLAH SAAT KEMATIAN
KITA….

DITAKUTI SEMAKIN BERJAYA, KITA SEMAKIN LUPA, SEMUA YANG KITA DAPAT
ADALAH
PEMBERIAN TUHAN…‘ON LOAN’…

SETIAP KALI KITA BUAT ACTION PLAN ATAU BUAT REVISION, BERAPA BANYAKKAH
KITA MASUKKAN ITEM-ITEM YANG MEMBAWA KEARAH ‘PERSEDIAN UNTUK MATI’

Umpamanya:

1) tak sembahyang —- pastikan sembahyang– -jadikan amalan…..

2) banyak maksiat —– kurangkan —– hapuskan…

3) bangi —- madinah —- mekah—

4) sedekah RM1.00 —- RM10.00 — RM100.00/

5) sembahyang dirumah — sembahyang di surau/mesjid. …

6) 5 jam sehari menonton TV —– 3 jam TV & 2 jam majlis ILMU….

7) 3 jam baca suratkabar/majallah /internet —– 2 jam majallah/surat
khabar/internet & 1 jam membaca AL QURAN /selawat , zikir.

8) Apa apa aktiviti yang hasilnya adalah untuk AKHIRAT.

Tetapi apa yang banyak berlaku pada ZAMAN AKHIR ini ialah PERSONAL
improvement banyak kepada ke arah KEDUNIAAN SEMATA. Perkara berkaitan
AKHIRAT slowly di ketepikan… . .

Contohnya:

Kalau dulu rajin dan tak tinggal 5 waktu, tetapi beransur-ansur. ……..

Kalau dulu tak kenal DANGDUT/KARAOKE. .. bila tuhan beri kenaikan pangkat &
gaji lebih benda seperti ni dah jadi biasa… Macam macam lagi yang kita
pun sedia maklum dan tahu… malah berlaku dikalangan ahli keluarga kita,
jiran, rakan-rakan, DLL. Jadi samalah kita membuat BALANCE ACTION PLAN,
BALANCE OBJECTIVE & TARGET dan BALANCE IMPROVEMENT.

Tuhan beri semua makhluk didunia ini 24 jam sehari, tiadalah seorang pun
yang mendapat kurang atau lebih barang sesaat pun… Tuhan juga memberi
kita peluang untuk menggunakan masa yang ada untuk di manafaatkan. ..
dengan sebaik mungkin.. Tuhan hanya mahu kita beramal selama lebih
kurang 40~~50 tahun demi untuk mendapat balasan Syurga untuk selamanya…

infiniti…

Semuga tuhan terus memberi kita petunjuk dan hidayah untuk kita berjaya
di dunia dan akhirat.

1. Roh para Nabi dan utusan menuju ke Syurga Adnin.

2. Roh para ulama menuju ke Syurga Firdaus .

3. Roh mereka yang berbahagia menuju ke Syurga Illiyyina.

4. Roh para shuhada berterbangan seperti burung disyurga mengikut
kehendak mereka.

5. Roh para mukmin yang berdosa akan tergantung diudara tidak di bumi
dan tidak di langit sampai hari kiamat.

6. Roh anak-anak orang yang beriman akan berada di gunung dari minyak
misik..

7. Roh orang-orang kafir akan berada dalam neraka Sijjin, mereka
diseksa berserta jasadnya hingga sampai hari Kiamat.’

Telah bersabda Rasullullah S.A.W:

‘Tiga kelompok manusia yang akan dijabat tangannya oleh para malaikat
pada hari mereka keluar dari kuburnya:-

1. Orang-orang yang mati syahid.

2. Orang-orang yang mengerjakan solat malam dalam bulan ramadhan.

3. Orang berpuasa di hari Arafah.

Sekian untuk ingatan kita bersama.

Wassallam.

p/s: Kalau rajin… hmmm. .kalu rajin la.. Tolong sebarkan kisah ini
kepada saudara Islam yang lain.. Ilmu yang bermanfaat ialah sal ah satu amal
yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati. 🙂

16 Jan

A song for Gaza

Category: Religion, Society, Videos

WE WILL NOT GO DOWN (Song for Gaza)
(Composed by Michael Heart)
Copyright 2009
A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they’re dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who’s wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

15 Jan

So does size matter? A UiTM research

Category: Interesting

I found this research reviews by my university website that I thought it is quite interesting research that have done by the group whereas lessen the burden of those clothing manufacturers to decide whether to generalize all size according to age or according to their body type and of course it surely lead as the potential to address the urgent need for a new national sizing standard, making it easier for manufacturers to tailor for niche markets.

New research to understand the different Malaysian body types and shapes aims to address the as yet unresolved challenge faced by ready-to-wear manufacturers to produce garments that enhance the comfort and fit of a majority of the diverse population in Malaysia.

Since the birth of ready-to-wear garments (RTW), clothing fit and sizes have been studied and improvised throughout the world to enable mass production using basic patterns based on a sizing system. However, to date there has been no investigation done on sizing and fit for the clothing industry in Malaysia. One of the aims of the research, therefore, is to employ the use of anthropometric data for the development of a new sizing system aligned to specific target populations. As anthropometric data is obtained from the measurement of real bodies, a new sizing system based on that data will provide better comfort and clothing fit.

Continue reading »

14 Jan

My Fav KP3 song – #1

Category: Ramblings


Faith Hill – There You’ll Be – Instrumental / Karaoke.mp3


Free Search Mp3 Code at www.codelagu.com


Lyrics | Faith Hill lyricsThere You’ll Be lyrics

13 Jan

Lawak hari ini

Category: Interesting

Tahukah anda?

Gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapi mengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan. :mrgreen:

09 Jan